torsdag, november 09, 2006

Svettproduktion

Det är intressant med hur olika mycket människor svettas. Jag har alltid haft lite komplex för att jag svettas mycket, men jag inser mer och mer att jag faktiskt inte alls svettas särskilt mycket.

Igår när jag sprang så länge så hade svetten förvisso börjat rinna lite i pannan, men jag var inte blötare än att jag hade en mindre fläck under varje arm och att tröjan klibbade fast lite mot ryggen. Jag trodde att jag skulle ha varit genomsur vid det laget.

I söndags tränade vi också, och då var det en kille som stod i trappmaskinen och hetsade hur länge som helst. Efter ett tag noterade jag att det bokstavligen droppade om honom - det RANN svett! Hur äckligt som helst. När han till slut gick av maskinen, tog det honom säkert 5 minuter att tvätta av maskinen. Han var verkligen genomblöt, hans tröja var alldeles mörk och helt klistrad mot honom. Hela byxorna var sura, som om han hade hoppat i en pool och gått upp igen!

För ett par år sedan när jag jobbade som säljare under sommaren, så var vi på konferens i augusti ute på Ljusterö. Helgen innehöll bland annat ett gäng tävlingar (ni kan ju tänka er hur det är att ha tävlingar inom ett gäng extremt tävlingsinriktade säljare...) som avslutades med en turnering i en bordshockeyrink i jätteformat - vi satt alltså fastspända mot varsin stång och kunde bara, med hjälp av samarbete mellan varandra, röra oss i sidled och runt stången. Jag placerades med den av de andra säljarna som jag tyckte allra minst om, en riktig mansschauvinist som verkligen betedde sig som ett svin och kom med sexistiska skämt hela tiden och jag var asförbannad på honom. Det visade sig att vi dock var ett riktigt radarpar i rinken, fastspända en meter isär och med tävlingsfokuseringen påslagen. Vi kämpade - och vann alla våra matcher. Folk var djupt imponerade över hur bra jag var på detta och att jag hade en sån uthållighet - såna sporter kan jag hålla på med i all evighet om jag får för att det är så enormt roligt. Eva var också väldigt förvånad över just hur otroligt lite svettig jag var. Mannen jag hade bredvid mig i de matcher jag spelade med mitt lag, var jätteblöt och hur trött som helst, medan jag som dessutom fick spela extramatcher med de andra lagen för att några andra bangade av trötthet, var i princip torr.

Var kommer all svett på andra ifrån? Och varför blir jag inte svettig?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ju mer man tränar (och därmed ju mer vältränad man blir), desto mer svettas man...

Förtrösta inte!
Frida

Linnah sa...

Hahaha. Fast jag tyckte i och för sig inte att den übersvettande gubben såg särskilt vältränad ut, förvisso höll han ut länge så jag antar att han inte var helt otränad heller. Dock kan jag inte se nån som helst förändring på svettproduktionen om man jämför nu med i juli när jag började träna. På samma sätt tycker jag inte att de flesta i gymmet, även de vältränade, ser ut att ha en sån enorm svettproduktion. Han som jag spelade jättebordshockey med var med största sannolikhet otroligt otränad och har dessutom en rätt rejäl ölmage - inte helt oförtjänt. Har det inte mer med andra saker att göra?

Nåja, jag får väl vänta och se. Inte för att svett har något egenvärde i sig, men ändå. :)